Practical

Practical-ammunta on vauhdikas, monipuolinen ja mukaansa tempaava ampumaurheilulaji! KajA Practical-jaosto on perustettu vuoden 2023 alusta. Toimintana meillä on harjoituksia ja pienimuotoista kilpailutoimintaa yhteistyössä KaPran (Kainuun Practical Ampujat ry) kanssa. 

Jaoston vetäjänä toimii Kalle Loisa, p. 0468780320, etunimi.sukunimi(ät)elisanet.fi

Lajitietoutta Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilla: 
https://www.ampumaurheiluliitto.fi/practical/


Toiminnallisesta ammunnasta tulee nyt valtavasti kyselyitä, eli kiinnostusta selvästikin on!

Tässä usein kysyttyihin "Miten pääsen mukaan?"  kysymyksiin vastauksia: 

Practicaliin pääset mukaan: 
1. Liittymällä Practicalia harrastavaan ampumaseuraan jäseneksi. Näitä on Kainuussa me eli Kajaanin Ampujat ry ja Kainuun Practical-ampujat ry, eli KaPra. Meidän jäsenpolku alkaa laittamalla sisään jäsenyyshakemus kotisivuiltamme:  https://www.kajaaninampujat.net/jaseneksi/

2. Hankkimalla soveltuvan ampumaharrastusvakuutuksen, eli käytännössä SAL:n kilpailulisenssin. Tämä tarvitaan Practicaliin.

3. Käymällä Practicalin Turvallisen ampujan kurssin. Kurssi muodostuu teoriakurssista ja ampumakokeesta pistoolilla, jotka täytyy läpäistä tuossa järjestyksessä. Kurssin suorittaakseen kohdat 1 ja 2 täytyy olla olemassa.

Sitten, jos olet kiiinnostunut reserviläispuolen vastaavasta ammunnasta, niin kannattaa liittyä oman paikkakunnan reserviläisyhdistykseen ja meillähän on täällä ihan virkeä ja kasvava SRA:n, eli sovelletun reserviläisammunnan harrastus. Siitä infoa: https://kainuusra.fi/ 

Laji on practicalin kaltainen, mutta maanpuolustushenkisellä twistillä. Siihenkin pitää: 

a) kuulua res-yhdistykseen

b) hankkia soveltuva vakuutus

c) käydä SRA-ampujan kurssi, joita järjestää esim. MPK: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri.

Kajaanissa SRA kursseja on yleensä tammikuussa, joten ihan heti ei uutta ole, mutta kannattaa seurailla tiedotteita ja liittyä yhdistyksiin, niin sieltä saa sitten sitä infoa tulevista kursseista. Toki muuallakin niitä järjestetään. MPK:lla on muuten tosi laadukkaita ja kustannustehokkaita ampumakursseja pistoolin ja kiväärin osalta, niitä kannattaa käydä.

"Miten mukaan SRA:han" -kuvaus löytyy https://kainuusra.fi/?page_id=11

Näissä on vielä sitten sellainen piirre, että practicalin turvallisen ampujan statuksella ei voi ampua SRA:ta, eikä SRA-ampujan statuksella practicalia, eli kumpaankin lajiin täytyy käydä oma kurssinsa ja statuksensa, vaikka toisessa lajissa olisikin ns. turvallinen ampuja. Mutta kunhan ensimmäisen turvallisen ampujan statuksen on hankkinut ja vähän sitä harrastellut, on toisen lajin vastaava kurssi ampumakokeineen sitten kohtuullisen helppo homma. 


Ylipäätään hakeutuminen toiminnallisen ammunnan piiriin harrastamaan kannattaa nähdä pitkäjänteisenä projektina, eli ekana vuonna seuraan mukaan ja kurssille, toisena vuonna sitten ampumaan seuran tai yhdistyksen laina-aseilla ja kerryttämään ampumakertoja sekä tutustumaan muuhun harrastajajoukkoon ja sitten kolmantena vuotena, kun on harrastus jo vakavoitunut ja olet varma, että se on oma juttu, hankkimaan omia aseita kun harrastuskertoja on tasaisesti ampumapäiväkirjassa kahden vuoden ajalta, eli riittävästi.

Sitten on vielä IDPA, mutta siitä sitten voi kysellä lisää vaikka tuolla radalla kun törmätään. 

Harrastus on harrastajiensa näköinen, joten ole aktiivisesti mukana kehittämässä ja rakentamassa lajien harrastamista yhteisen edun nimissä. Uusia puuhailijoita tarvitaan aina ja sillä tavalla toiminta kehittyy. Kautta rantain kyselyitä on tullut esim. haulikkopracticalin harrastamisesta, joten mielellään kehitettäisiin vaikkapa sitä ja lisäksi myös vaikkapa innokkaalle minirifle-vetäjälle olisi tilausta myös. Eli mukaan vaan, niin touhutaan porukalla! -Kalle Loisa /KajA Practical-jaosto

(Myös Kajaanin Reserviläiset ja SRA-hommat)